Hoofddorp NL 52° 20' 4", 4° 39' 6.9"

Wickevoort

Estate Wickevoort is a transformation from a care institute to a neighbourhood.

Wickevoort
Location:
Hoofddorp NL
Client:
AM Vastgoed
Category:
Living and Working in Green
Theme:
climate adaptation, spatial strategy
Team:
Sweco, Venhoeven CS, Meike van Stiphout, Joop Slangen, M3H architects, Heren 5 architects, Studio Prototype, Braamkma & Roos architects, MIX architects, FAAM architects, Ymere
Size:
> 10ha
Year:
2015 - present
Type:
design

Estate Wickevoort is a transformation from a care institute to a neighbourhood. The famous landscape architect Hans Warnau made a design for the care institute ‘SEIN’ for epilepsy patients in the 60’s. The institute is shrinking and this creates room for a new living neighbourhood. On the modern estate, you live inside different landscape types to experience the great outdoors of; the forest, the orchard, the allotment garden, and along the water or avenue of trees. When you enter the estate you won’t see any cars, because they are parked behind mixed hedges. The streets are shared spaces, with room for pedestrians, cyclists, and car drivers. At strategic points, apartment blocks are placed as landmarks for orientation. Two natural corridors are added next to the existing forest belt, a forest (for birds and small mammals) and pond with planting along the shore (for amphibians).
LANDLAB has been involved from the very start of this project and made the landscape quality plan. LANDLAB now works on the development of different phases. From the urban plan, playground design, street profiles to inner gardens. 

Wickevoort site aerial
Wickevoort Plan
Wickevoort diagrams
Wickevoort green parking spaces
Wickevoort construction process
Wickevoort trees

Passionate about green housing?