Delft NL 52° 21.1871", 4° 21' 25.4182"

Van Leeuwenhoekpark

Downtown Delft gets a new sight! Adjacent to the historical inner-city a modern borough arises, the new train station functions as joint. The railway that dissected the city for years, now runs underground; its track will transform into a new park.
A development from no-man’s-land to Delfsland: what would that look like?

LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 1. zicht uit delft
Location:
Delft NL
Client:
Ontwikkelbedrijf Spoorzone Delft
Theme:
climate adaptation
Size:
1-5ha
Year:
2017
Type:
research

The Van Leeuwenhoekpark is a park different from all other Delft parks. While at the same time, it is a  true Delft park. A park with Delft DNA.
Historically inspired and innovative; diverse and pleasantly green-blue. A potential showcase of urban climate adaptation, an outdoor laboratory for climate proof novelties. A fine place to live and to visit.
Most defining is the extremely narrow shape of the Van Leeuwenhoekpark. This shape sides the park with a family of characteristic urban lines, like the Oude Delft canal. The challenge of this outspoken space is to look for landscape architectural solutions that create surprising places and a unique  experience.  
LANDLAB searches for the ingredients of the Delft DNA, climate adaptive opportunities and spatial possibilities. The ingredients translate into a series of building blocks that create a strong framework for a distinctive park with flexible programme. 

LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 2. context
LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 3. steps
LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 4. concept
LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 4. parts
LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 5. machine
LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 6. the engineers
LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 7. plan
LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 8. planzoom1
LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 9. viz entrance
LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 10. planzoom2
LANDLAB Van Leeuwenhoekpark Delft 11. viz playground

Climate adaptation on your agenda too?