Utrecht NL 52° 5' 27.4083", 5° 7' 54.4342"

Oranjefonds Garden

At the Maliebaan of Utrecht, right behind Oranje Fonds’ renovated residence, you can find a new green oasis;

LANDLAB Oranjefonds lawn
Location:
Utrecht NL
Client:
Oranje Fonds Utrecht
Theme:
landscape design
Team:
Climmy Schneider –planting design
Size:
< 1ha
Year:
2007-2009
Type:
realised

At the Maliebaan of Utrecht, right behind Oranje Fonds’ renovated residence, you can find a new green oasis; a garden that expresses royal grandeur in a relatively small space. The composition is classical: from an entrance courtyard and porch, to an ornamental garden and a utility garden. The heart contains sloping green grass ‘cushions’ with an orange flower serpentine. A narrow meandering water feature flows into a circular pond where rock boulders offer a place to sit down. Parking is solved behind a beech hedge row, partly covered by a pergola that stretches along the entire site and also facilitates container- and bicycle storage. The existing old trees create a strong backdrop for the lush courtyard. The three ‘princess’-linden trees with special decorative leaves are middle-sized and bloom extensively.

LANDLAB Oranjefonds from building
LANDLAB Oranjefonds water feature
LANDLAB Oranjefonds seating
LANDLAB Oranjefonds in spring
LANDLAB Oranjefonds under construction

We love smart use of space. What about you?