Amsterdam NL 52° 22' 0.2206", 4° 54' 24.3864"

Hortus Botanicus Dessert

renewed interior of greenhouse to show unique collection of dessert plants

LANDLAB Hortus Botanicus Amsterdam Dessert Green House_plants separated.jpg
Location:
Amsterdam NL
Client:
Hortus Botanicus Amsterdam
Theme:
landscape design
Size:
< 1ha
Year:
2012-2013
Type:
realised

The Dessert Greenhouse of the Hortus Botanicus Amsterdam is revamped by LANDLAB, after being in the same state for 20 years. In the renewed dessert zone the visitor experiences heat, drought and bright dessert light. The interplay of deepened paths and heightened planters brings the special collection of cacti and succulents closer to the visitor, and makes one momentarily forget the city. The collection is arranged in such a way, it becomes clear how plants have adjusted themselves to drought, and how different geographical locations and botanical backgrounds have led to very similar adjustments. The red wall focusses extra attention to the characteristic plant silhouettes.

LANDLAB Hortus Botanicus Amsterdam Dessert Green House_kid walks
LANDLAB Hortus Botanicus Amsterdam Dessert Green House_the opening
LANDLAB Hortus Botanicus Amsterdam Dessert Green House_the opening paths
LANDLAB Hortus Botanicus Amsterdam Dessert Green House_under construction
LANDLAB Hortus Botanicus Amsterdam Dessert Green House_concept horizontal

Botanical garden in need of renewal?