GROOT BIJSTERVELD

Samen met Merk X, IAA architecten en Michael van Gessel maakte LANDLAB een plan om het voormalige Montfortanenklooster Groot Bijsterveld te Oirschot opnieuw een bewoonbaar landgoed te maken. Delen van het kloostercomplex worden gesloopt om het oorspronkelijk woonhuis (1772) weer vrij te zetten in het omringende landschap. De kapel (1910) blijft bestaan en een nieuw volume in de vorm van een expositieruimte voor moderne en hedendaagse kunst wordt toegevoegd. Het park zal deels publiek toegankelijk zijn. Het ontwerp is gebaseerd op eerder onderzoek van Luc voor Wageningen Universiteit. Het landschap wordt geschoond van een wildgroei aan schuurtjes en bouwwerken, verwilderde beplanting en coniferen. Fraaie bomen krijgen de ruimte en de vijver komt weer in het licht. De religieuze bouwwerken zoals een Lourdesgrot en een begraafplaats worden behouden. Ook voor moderne kunst komt er ruimte op het landgoed.  

Opdrachtgever: particulier
Team: Merk X, IAA Architecten, Michael van Gessel, LANDLAB
Ontwerp: 2014

Onderzoek Groot Bijsterveld, Luc Joosten (2009):
Cultuurhistorische analyse en waardering, Groot Bijsterveld te Oirschot
Herontwerp Groot Bijsterveld te Oirschot




Share |