EDUCATIEF ARCHEOLOGISCH ERF VLAARDINGEN

Terug in de tijd reizen, wie wil dat nou niet?! Om verre familie in de Steentijd te ontmoeten, spannende Middeleeuwse avonturen te beleven of onze Moderne Tijd zien ontstaan? Op het Educatief Archeologisch Erf (EAE) in de Broekpolder nabij Vlaardingen worden door experimenteel archeologen en vrijwilligers historisch correcte reconstructies gemaakt van gebouwen en landschappen uit de Vlaardingse geschiedenis. Initiator Stichting Federatie Broekpolder vroeg daartoe een onderbouwde ontwikkelingsvisie met doorzicht naar een mogelijk ontwerp en een haalbaarheidsonderzoek. 

Team LANDLAB-MARC-DaF-architecten i.s.m Theo de Bruin en Kim Kogelman ontwikkelde TimeLAB. Hierin wordt EAE gezien als een toegankelijk cradle-to-cradle laboratorium voor onderzoek naar archeologische constructies en de bijhorende landschappen. Op het EAE is ruimte voor onderzoeks- en onderwijsprogramma's van verschillende universiteiten, onderzoeksinstellingen, hoge scholen en beroepsonderwijs, maar vooral ook voor vrijwilligers, liefhebbers en amateurorganisaties. Door samenwerkingen aan te gaan met reeds bestaande initiatieven zoals de Natuurkamp School, verschillende recreatieondernemers en het Vlaardingsmuseum biedt de Broekpolder met het EAE een zeer gevarieerd programma en geeft het gebied extra betekenis. 

Uitgangspunt voor het ontwerp vormt het archeologische nederzettingsmodel. Door die modellen voor de verschillende periodes achter elkaar te leggen biedt een wandeling door het EAE méér dan alleen een mooi beeld van hoe er in een bepaalde periode geleefd werd; het geeft het inzicht in de invloed van de mens op het landschap door de tijd.

Opdrachtgever: Stichting Federatie Broekpolder
Team: LANDLAB, DaF-architecten, MARC erfgoedadviseurs, NL RNT, Kim Kogelman ruimtelijk advies
Ontwerp: 2015-2016
Competitie 

 

 

 
Share |