GROTE KERKHOF

Het Grote Kerkhof te Deventer wordt autovrij. Er komt ruimte voor een invulling die beter aansluit bij deze bijzondere, historische plek. LANDLAB ontwikkelde samen met de gemeente Deventer drie denkrichtingen voor de toekomstige inrichting van het plein. 

LEBUINUSVELD
De kerkelijke immuniteit van Deventer vormt de inspiratie voor het Lebuïnusveld. Destijds vormde de immuniteit een groene oase en toevluchtsoord in de stad. Het Grote Kerkhof was toen een groen hof bij de kerk. Deze sfeer is nagenoeg verdwenen, slechts een enkel hofje herinnert aan deze belangrijke episode van de Deventer geschiedenis. Het Lebuïnusveld brengt deze sfeer terug in de binnenstad. Een groene stadsweide voegt een nieuwe pleintypologie toe. 

WIJ-WATER
De kerkelijke immuniteit en de nauwe relatie van Deventer en de IJssel komt tot uiting in het model WIJ-water. Grote natuursteenplaten met inscriptie en/of hergebruikte grafplaten verwijzen naar het verleden van de plek als Kerkhof. De bijzondere verharding markeert de pleinruimte als uitzonderlijke plek in de binnenstad. Een lange waterlijn geleed het plein. Het waterelement ligt vlak in het plein en laat daarmee het hoogteverloop (0.8m) zien. Het water vormt zowel een contemplatief element als een spelaanleiding voor jong en oud. 

STADSPODIUM
Het stadspodium is expliciet onderdeel van het Deventer stadsweefsel. Het plein van gebakken klinker ligt op één niveau, een trappartij vangt het hoogteverschil op en begrenst het plein aan de IJssel-zijde. Daarmee ontstaat een zitplek op het zuiden. De los gestrooide boomgroepen geleden het plein en bieden aangename beschutting. De Lebuïnus staat op een groen voetstuk van hoge hagen. 

Opdrachtgever: Gemeente Deventer 
Share |