PLEIN EYE AMSTERDAM

"Openbare ruimte gaat vrijwel geruisloos over in museumruimte"

In de bocht van het IJ, twee minuten varen met de pont vanaf Centraal Station Amsterdam, ligt het gloednieuwe Filminstituut EYE van het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects.

Een opvallend gebouw als een futuristisch ‘earthship’ pal aan het water. LANDLAB heeft het plein ontworpen als een oever met verschillende plateaus waar bezoekers hun eigen plek in de zon kunnen zoeken.
De openbare ruimte gaat vrijwel geruisloos over in de publieke museumruimte. Aan de achterzijde ligt het museum in het groen en vormt het een geheel met de andere gebouwen in Overhoeks.

Op de site van het Filminstituut staat: “In de zomer is het prettig toeven op het zonnige terras aan het water.” Het zonnig terras bestaat uit grote brede treden die als een trap rondom het filmmuseum liggen. Op de zon, met uitzicht op de stad, het water en het Oeverpark nodigt het plein uit om te zitten, te spelen en te genieten.

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam en Noordwaarts
Opening: voorjaar 2012 

 




Share |