SPOORZONE DELFT

Het centrum van Delft krijgt een nieuw gezicht! Grenzend aan het historisch centrum ontstaat een moderne stadswijk waarvan het station de schakel vormt. Het spoor wat jarenlang de stad doorsneed, loopt nu onder de grond, met een nieuw park op het dak. 
Een ontwikkeling van niemandsland naar Delfsland. Hoe gaat dit land er straks uitzien? 

Het Van Leeuwenhoekpark wordt een park dat zich onderscheidt van andere Delftse parken. Terwijl het tegelijkertijd een ècht Delfts park is. Een park met Delfts DNA.

Historisch geïnspireerd en innovatief; divers en aangenaam groen-blauw. Een potentiele showcase van klimaatadaptatie in de stad, een outdoor lab voor klimaatbestendige noviteiten. Een prettige plek om aan te wonen en op bezoek te komen. 

Zeer bepalend is de smalle, langgerekte vorm van het Van Leeuwenhoekpark. Daarmee schaart het zich in de familie van kenmerkende stedelijke lijnen in het centrum, zoals de Oude Delft.

Uitdaging van deze specifieke ruimte is te zoeken naar landschapsarchitectonische oplossingen waarmee verrassende plekken gevormd worden en een unieke beleving ontstaat.

LANDLAB is op zoek gegaan naar de bouwstenen van het Delfts DNA, de klimaatbestendige kansen en de ruimtelijke mogelijkheden. Deze zijn vertaald in een reeks bouwstenen die samen een stevig raamwerk vormen voor een karakteristiek park met flexibele invulling

Opdrachtgever: Gemeente Delft
Ontwerp: 2016
Competitie



Share |