PPS RECHTBANK BREDA

In het consortium Trias Breda (o.a. Heijmans, Ballast Nedam, Benthem Crouwel architects) ontwierp LANDLAB het landschap rond het nieuwe Gerechtsgebouw Breda. Het Gerechtsgebouw huisvest de rechterlijke organisatie Zeeland-West-Brabant, rechtbank en openbaar ministerie en de Raad voor Kinderbescherming aan de Stationslaan in Breda.

Het ontwerp van het landschap is gebaseerd op de uitgangspunten van het Masterplan Coulissenlandschap. Trias Breda voegt daar zijn eigen interpretatie aan toe om het plan verder te verrijken. Het plan richt zich op het scheppen van complementaire groenkwaliteit voor Breda, de buurt en het Gerechtsgebouw.

Het plan bestaat uit twee pleinen en het daktuinlandschap op de parkeergarage. Het voorplein ontvangt de bezoeker en leidt deze als vanzelf naar de entree van het gebouw. Een trap, vormgegeven als verblijfsruimte, geeft toegang tot het landschap. Het landschap zelf is een kleurrijke bloemenweide, ontsloten door een sporenpatroon afkomstig uit het Masterplan en een aantal 'wissels'. Deze wissels zorgen voor directe verbindingen tussen gebouw, stad en station; maken een aantal ommetjes mogelijk; en zijn tevens de verblijfsplekken. Een aantal grasvlakken geeft ruimte voor spel. De bomengroepen vormen coulissen die steeds een wisselend perspectief bieden vanuit de trein en vanuit het park. Een trap aan de Markzijde zorgt voor een snelle verbinding met het stadscentrum. De pleinruimte aan de Markzijde biedt een aangename doorgangsruimte voor wandelaar en fietser. 

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Team: Heijmans, Ballast Nedam, Benthem Crouwel architects, LANDLAB, effic, oth architecten, svbb, Aronsohn, Peutz, Valstar-Simonis, Heijmans Utiliteitsbouw.
Ontwerp:  2013-2015
Classering: 2de  

Beeld: LANDLAB, Studio van Wees, Benthem Crouwel architects




Share |