ENERGIEPLEIN

In samenwerking met de gemeente Dordrecht ontwerpt LANDLAB een plein bij het Energiehuis in Dordrecht. Het plein wordt de nieuwe culturele hotspot van Dort met het Energiehuis en een nieuwe bioscoop. Het ontwerp is geïnspireerd op de industriële geschiedenis van dit buitendijkse land als houthaven, scheepswerf en energiecentrale. Op basis van de historische tweedeling krijgt ook het nieuwe plein twee delen: een deel aan het Wantij en een deel aan de Noordendijk.
Langs het Wantij komen brede treden die direct toegang bieden tot het water. De kade is stoer gematerialiseerd met kasseien en betonnen strips met brede stalen banden die naar de scheepshellingen verwijzen.
Het deel voor het Energiehuis is in een donkere klinker uitgevoerd, refererend aan de voormalige functie als kolenopslag. Centraal in de ruimte ligt een groot speelplein voor de buurt. Tussen twee banden met hoge industriële masten liggen een waterstrip, een veld en een heuvellandschap geklemd. Groepen bomen geleden het plein en zorgen voor een groen beeld.

Opdrachtgever: Gemeente Dordrecht
Team: LANDLAB en Gemeente Dordrecht (Marla Beringer, Edwin van Son, Bas Pijl, Edwin de Lange, Roelof Nollens) 
Ontwerp: 2014-2015
Uitvoering fase 1: 2015-2016 

Interviews: https://www.youtube.com/watch?v=5xEkE7TWSJk




Share |